Mehurčkove novice

Spoštovani.

Dober teden je že, odkar je Vrtec Mehurčki, tako kot vse ostale vzgojno-izobraževalne ustanove v državi zaprt. Zahvaljujemo se vsem, ki v tem času upoštevate navodila in ostajate doma. Prišli smo v obdobje, ko veliko razmišljamo o solidarnosti in pomoči drug drugemu. Vsak na svoj način prispevamo k temu, da se virus, ki je ohromil cel svet ne širi, predvsem pa vsi gojimo odkrito spoštovanje do vseh, ki se dnevno izpostavljajo okužbi in skrbijo za naše zdravje, varnost pa tudi udobje.

Trenutno smo v situaciji, ki je precej negotova in stresna, dodatno breme in neprijetnosti pa povzroča dejstvo, da ne vemo, koliko časa bo trajalo to stanje. Vsem nam se je spremenil urnik življenja, veliko je nekih prepovedi, ki pa jih že odrasli težko sprejemamo in se jih držimo, otrokom pa je včasih še težje (zakaj ni babice na obisk, zakaj ni v vrtcu s prijatelji, zakaj ne sme ven na igrala ipd.). Včasih nam že zmanjka idej, kako otroku razložiti določene spremembe (odvisno od starosti otroka), hkrati pa je kar nekaj od vas takšnih, ki imate še veliko dela s šoloobveznimi otroki, ki imajo zdaj šolanje na daljavo.

Z vami želimo podeliti nekaj razmišljanj, ki bodo morda pripomogla, da z otrokom ohranite čustveno stabilen odnos in ste hkrati pozorni na potrebe, ki jih vaš predšolski otrok ima.

Dnevna rutina, je tista, ki otroku nudi občutek varnosti. Otrok naj ve, kateri del dneva je na vrsti (npr. dopoldanska igra, kosilo, počitek,…) ter kaj sledi. Tako bo posledično lahko bolj samostojen v igri in skrbi zase. Poskušajte ohraniti podobno časovno rutino dneva, kot so jo otroci navajeni. Odrasli v svojih mislih pripravljamo načrte, zamisli kaj vse bomo počeli te dni, otroci pa morajo običajno slediti našim navodilom in velikokrat za izvedbo izvejo tik pred zdajci – to jih zmede in se pretirano pričnejo obračati na nas odrasle, ker ni predvidljivosti. Za občutek varnosti, sprejetosti, dobrega kontakta z otrokom zagotavljajmo predvidljiv potek dneva. Pri tem si lahko pomagamo npr. s slikovnimi zapisi posameznih delov dneva, ki jih prikazujemo v ustreznem časovnem zaporedju. Pomembno je tudi, da kadar se odločimo za dejavnosti izven dnevne rutine, le te otoku vnaprej napovemo.

Otrok potrebuje vsakodnevno gibanje in doživljanje vsebin preko vseh svojih čutnih kanalov – najboljši poligon za igro in dobro počutje je bivanje na prostem, v naravi. Še posebno v teh dneh – pojdimo v gozd, ob reko, na travnik, bližnji hrib. Pri tem se držimo navodil, da izbiramo področja, kjer ni veliko ljudi, izogibajmo se tudi igralom. Narava je prostor, ki omogoča celostni razvoj otroka, omogoča zadovoljevanje senzomotoričnih potreb in posledično skrbi za otrokovo dobro počutje. Pomagajte mu pri začetni igri v naravi. Naredite npr. hiško iz vej, opazujte žužke, ki lezejo po tleh, poslušajte različne zvoke,…

Skrb za zdravje je bila že od nekdaj povezana z naravo. Tako telesno kondicijo, kot odpornost proti različnim boleznim je človek razvijal v naravi. Hkrati pa bivanje v naravi blaži stiske in napetosti, zato bo tako vam kot vašim otrokom prinesla veliko pozitivnega.

 

Da bi vam morda vsaj delno olajšali iskanje novih idej in zanimivih aktivnosti, smo vam v vrtcu pripravili nabor aktivnosti in dejavnosti, ki jih lahko počnete z vašimi najmlajšimi.

Vsekakor pa se še vedno lahko obrnete na našo svetovalno delavko (tanja.novak1@guest.arnes.si), v kolikor bi potrebovali kakršnekoli nasvete ali usmeritve, saj je vključena v mrežo psihologov v zdravstvu in v šolstvu, ki trenutno nudijo podporne pogovore in usmeritve vsem državljanom.

Vse dobro, pazite nase, izkoristite možnost preživljanje prostega časa v naravi, in ostanite zdravi.

Blaž Kolner, ravnatelj

Tanja Novak, svetovalna delavka

 

#Otroci ne potrebujejo veliko stvari. Najboljša igrača so starši, ki se usedejo na tla in se z njimi igrajo.#

V spodnjih povezavah vas usmerjamo na nekatere spletne strani, ki so še posebno aktivne v tem obdobju in med katerimi boste našli veliko materiala za kvalitetno preživljanje svojega časa:

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja